Gebruik van de tennisbanen bij L.T.C. Bijstervelden
Bij L.T.C. Bijstervelden vinden we het belangrijk dat iedereen met plezier én veilig kan tennissen. Om dit mogelijk te maken, zijn er een aantal gedragsregels en richtlijnen opgesteld. Zo zorgen we er samen voor dat de banen netjes blijven en het sportplezier voor iedereen gegarandeerd is.
Algemeen (volg aanwijzingen op)
Aanwijzingen van het bestuur, de barcommissie, de baancommissie en andere organiserende commissies dienen altijd direct opgevolgd te worden. Zij zetten zich in om alles soepel en veilig te laten verlopen op het park.
Gedrag op en rond de banen
Respecteer elkaar en houd rekening met andere spelers. Dit betekent concreet:
- Geen geschreeuw of luid gedrag
- Niet over andere banen lopen om ballen op te halen
- Geen hekken beklimmen of door beplanting lopen
- Geen loslopende honden op het park
- Niet roken op het terrein, alleen buiten de hekken
Een prettige sfeer begint bij jezelf – samen maken we het gezellig!
Wie mag gebruik maken van de banen?
Alleen spelers die via LTC Bijstervelden een speelrechtovereenkomst hebben afgesloten, zijn gerechtigd gebruik te maken van de banen.
- Spelers met tijdelijke 'key' uitgegeven door LTC Bijstervelden;
- Deelnemers aan toernooien en competitiewedstrijden en groepen personen die gezamenlijk één of meer banen hebben gehuurd;
- Personen die een introductiepasje hebben gekocht;
Regels voor het gebruik van de banen
Alle banen worden voor het spelen als gelijkwaardig aangemerkt. Dat betekent dat er geen spelers/speelsters van de baan kunnen worden gezet op het moment dat er nog banen vrij zijn en bespeelbaar zijn. Niet bespeelbaar zijn banen waarop niet kan worden gespeeld vanwege weersomstandigheden zoals wateroverlast, sneeuw, vorst of tijdens onderhoudswerkzaamheden.
Kunstgrasbanen en winterse omstandigheden
Onze banen zijn van zandgevuld kunstgras. Dat stelt specifieke eisen aan gebruik in koudere seizoenen:
- Kale of droge vorst is bij kunstgras in principe geen probleem. De toplaag bij de zandgevulde kunstgras banen wordt door de vorst wel hard (en glad); dit kan extra blessure gevaar voor de spelers opleveren. Problemen met de bespeelbaarheid van kunstgrasvelden tijdens vorst ontstaan eigenlijk op het moment dat er sprake is van een hoge luchtvochtigheid of als er neerslag valt.
- Bij opdooi, ijzel of sneeuw zijn de banen niet bespeelbaar. Bespeling kan dan beschadigingen (oneffenheden in de toplaag en de fundering veroorzaken). Eén of enkele dagen erna zijn de banen weer bruikbaar wanneer de vorst uit de grond is (afhankelijk van de weersomstandigheden).
- Rijp is de witte aanslag die wordt veroorzaakt door het neerslaan en bevriezen van de waterdamp in de lucht. Rijp is van tijdelijke aard en verdwijnt als de temperatuur door de zon omhoog gaat. Onder bewolkte omstandigheden kan rijp echter wel hardnekkig zijn. Voor een kunstgrasveld is rijp technisch geen probleem. De vezel zal niet afbreken door de aanwezigheid van een dun ijslaagje. Door de aanwezige rijp, zeker bij hardnekkige of ruwe rijp, zal de belijning zeer slecht zichtbaar zijn en de toplaag glad worden; deze gladheid levert extra blessuregevaar voor de spelers op.
- Sneeuw niet wegschuiven: dat kan de mat (toplaag) beschadigen en een ongelijke verdeling van het infill materiaal (zand) tot gevolg hebben
- Bladafval dient zoveel mogelijk direct verwijderd te worden.
- Regelmatig borstelen om het zand in beweging te houden ter voorkoming van verkleving en verstening.
- Borstelen zoveel mogelijk tijdens droge omstandigheden uitvoeren.
Hoe herken je opdooi?
Opdooi is lastig te zien. Wil je weten of de baan veilig is? Doe de balstuitproef (te vinden op www.kennisvansport.nl). Stuitert de bal nauwelijks, dan is de ondergrond nog te zacht en moet je wachten met spelen. Ga bij twijfel niet de baan op – voor je eigen veiligheid én voor het behoud van onze banen.
Tot slot
We rekenen erop dat iedereen deze richtlijnen serieus neemt. Alleen samen houden we onze banen in topconditie en zorgen we voor een veilige en plezierige sportomgeving voor alle leden.
Dank voor je medewerking!